Propostes guanyadores

En la campanya del Pressupost participatiu del 2019 la proposta guanyadora va ser la construcció d’un tram de voravia entre la Massana, Erts i Arinsal (CG-4 i CG-5).

La proposta va obtenir 964 vots d’un total de 3.621.


(www.cartografia.ad)

El Govern, en la seva sessió de data 18 de desembre del 2019, va adjudicar al despatx d’enginyeria Aurea la redacció del projecte i la direcció facultativa de l’obra.

La proposta guanyadora de la campanya del Pressupost participatiu del 2018 ha estat "Arbres de vent", un sistema d'energia eòlica renovable mitjançant instal·lacions que simulen arbres.

La proposta va ser presentada per un professor de l'Escola Andorrana de primera ensenyança d'Andorra la Vella, com a resultat d'un treball fet a l'aula sobre les energies renovables. Aquest projecte s'alinea amb la política mediambiental a favor de les energies renovables que està portant a terme el Govern, i és una iniciativa innovadora que sorgeix de l'àmbit escolar.

La campanya 2018 també va ser ben acollida per la població, amb una participació de 76 persones que van presentar 97 propostes, 37 de les quals van ser acceptades i, després de ser reagrupades, 28 propostes van passar al procés de votació.

En el procés de votacions hi van participar 1.696 persones. En total es van comptabilitzar 3.532 vots.

La proposta "Arbres de vent" va rebre 766 vots.


(Fotomuntatge)

La voluntat és poder instal·lar diversos Arbres de vent arreu del país, amb l'estudi tècnic previ del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat per determinar les zones idònies per ubicar-los. Cal tenir present que cada arbre pot produir fins a 3 kW de potència instantània i 1.900 kWh en un any. L'electricitat generada serà utilitzada per a usos públics (enllumenat viari o d’equipaments, etc.).

El Pressupost participatiu 2018 va assolir una alta participació, fet que demostra que el projecte es consolida entre la ciutadania. Per aquesta raó se’n farà una tercera edició el 2019.

L'any 2017 el Ministeri d'Ordenament Territorial va promoure per primera vegada el procés del Pressupost participatiu, mitjançant el qual la ciutadania té l’oportunitat de proposar i escollir a què es destina una part del pressupost d'inversió.

La iniciativa va ser molt ben acollida per la població, tant pel nombre de propostes presentades com per la xifra de vots. Hi van participar 124 persones que van presentar 161 propostes, 42 de les quals van ser acceptades i, després de ser reagrupades, 28 propostes van passar al procés de votació.

En el procés de votacions hi van participar un total de 1.082 persones, 887 de les quals van votar electrònicament a la web i 259 van votar mitjançant butlleta (64 butlletes van ser nul·les). En total es van comptabilitzar 2.319 vots.

La guanyadora, amb 432 vots de 2.319 emesos, va ser Pas elevat o soterrat per travessar la carretera general 1 a l'Estadi Comunal d’Andorra la Vella.


Després d'estudiar diverses opcions, com per exemple si el pas havia de ser elevat o soterrat, es va optar, per motius tècnics, per un pas elevat d'estructura metàl·lica amb escales i ascensors, perquè presenta menys afectació per al trànsit de vehicles i per als vianants.

El pas elevat consisteix en una estructura metàl·lica pentagonal coberta amb vidres laminats que deixa un espai entre els vidres laterals i la coberta. Té en compte la ventilació per evitar les condensacions i l'afectació sonora a l'interior de l'estructura. La passarel·la disposa d'escales i un ascensor panoràmic adaptat amb acabats de vidre per a cada banda de la carretera.

L'estructura, construïda per l'empresa Construccions Modernes, va ser inaugurada el 16 d’octubre del 2018 pel ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol Riart.