Edició 2018 - Proposta guanyadora

La proposta guanyadora de la campanya del Pressupost Participatiu del 2018 ha estat "Arbres al vent", un sistema d'energia eòlica renovable mitjançant instal·lacions que simulen arbres.

La proposta va ser presentada per un professor de l'Escola Andorrana de primària d'Andorra la Vella, com a resultat d'un treball fet a l'aula sobre les energies renovables.

El Ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha presentat avui aquest projecte que ha rebut un total de 766 vots, dels 3532 emesos per als 28 projectes presentats en la 2a edició del Pressupost Participatiu.

Jordi Torres, ha destacat l'alta participació assolida, el que demostra que el projecte es consolida entre la ciutadania. Així mateix, el ministre ha posat de relleu que la proposta guanyadora s'alinea amb la política mediambiental i a favor de les energies renovables que està portant a terme el Govern, i també s'ha congratulat perquè la iniciativa és innovadora i sorgeix de l'àmbit escolar.

Jordi Torres ha lliurat el diploma del projecte guanyador al representant de l'escola que l'ha recollit en nom del professor impulsor de la proposta que avui no es troba a Andorra.

La voluntat és poder instal·lar els arbres al vent arreu del país, previ estudi tècnic del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, per determinar les zones idònies per a la seva ubicació. Cal tenir present que cada arbre pot produir fins a 3kw de potència instantània i 1900 kwh en un any. L'electricitat generada serà utilitzada per usos públics (enllumenat viari o d'equipaments, etc). El pressupost destinat al Pressupost Participatiu 2018 és de 300.000 euros.

La segona proposta més votada ha estat la de millora dels trams de voravia a la CG4 entre la Massana i Erts, que ha obtingut 745 vot, mentre que el tercer projecte més votat, ha estat el referent a l'agilització del trànsit entre la rotonda del PK 0 i la rotonda de la dama de gel, amb 266 vots. Cada votant podia emetre fins a tres vots entre les diferents propostes.

Edició 2017 - Proposta guanyadora

Després d’estudiar diverses opcions, com per exemple si el pas havia de ser elevat o soterrat, es va optar, per motius tècnics, per un pas elevat amb estructura metàl·lica amb escales i ascensors, perquè presenta menys afectació per al trànsit de vehicles i per als vianants.

El pas elevat consisteix en una estructura metàl·lica pentagonal coberta amb vidres laminats que deixa un espai entre els vidres laterals i la coberta. Té en compte la ventilació per evitar les condensacions i l’afectació sonora a l’interior de l’estructura. La passarel·la compta amb escales i un ascensor panoràmic adaptat amb acabats de vidre per a cada banda de la carretera.

En aquests moments l’obra es troba en fase de construcció per l’empresa Construccions Modernes, SA, amb la previsió que els treballs s’acabin el mes de juny del 2018.

 Actualment en fase de construcció (fotomuntatge).